Παράσταση "Φιντάνι, φιντανάκι"

Παράσταση “Φιντάνι, φιντανάκι”

"ένα μικρό φιντάνι
φιντάνι, φιντανάκι
αξιώνει κι αναδίνει
καρπό και άνθη δίνει..."

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, έλαβε χώρα η παράσταση 'Φιντάνι-Φιντανάκι', την οποία επιμελήθηκε καλλιτεχνικά και χορευτικά με πολύ μεράκι η δασκάλα μας, Κατερίνα Βογιατζιδάκη.

 Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τους: Ανδρέα Χατζηανδρέα στα πνευστά Σπύρο Κοντολούρη στο βιολί Απόστολο Βαλσαμά στο λαούτο και στο τραγούδι, Θανάση Λάκκα στα κρουστά Έφη Βαϊρλή στο τραγούδι, Μιχάλη Βογιατζιδάκη στη λύρα και στο τραγούδι, Φάνη Μπαρμπούνη στο λαούτο και στο τραγούδι, Χρήστο Σπυρλιδάκη στο λαούτο,  ενώ τις εντυπώσεις μαγνήτισε και η χορωδία του χορευτικού μας, με δασκάλα την Ειρήνη Δερέμπεη.
Η βραδιά ξεκίνησε με τους μικρότερους χορευτές μας, οι οποίοι παρουσίασαν αγαπημένα "χοροτράγουδα" (Ένα μικρό φιντάνι, το μικρό- τράτα Μεγάρων, μελιώτικο καρσιλαμά, λεμονάκι μυρωδάτο, μαζωμένος). Ακολούθησε το προχωρημένο παιδικό τμήμα της δασκάλας Σίσσυς Πέτρου, που ξεσήκωσε το κοινό με χορούς από την περιοχή της Θράκης (χασαπιά, γίκνα με γύρισμα σε ξέσυρτο, μπαϊντούσκα).
Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε το αρχάριο ενήλικο τμήμα που παρουσίασε χορούς από την Αρκαδία ("Σήμερις βγήκα να χαρώ", Ανασηκωτός, Τσάμικος, "Απόψε δεν επλάγιασα", "Να 'χα νεράτζι να 'ριχνα"). Τη σκυτάλη, πήρε μετά το αρχάριο παιδικό τμήμα, που μάς ταξίδεψε στα Κύθηρα (χόρεψε "στην Παλιόπολη έκανα ζευγάρι", μεσσαρίτικο, "ας χαμηλώναν τα βουνά", "Άη Γιώργη", ζαγαράκια). Κατόπιν, οι θεατές μεταφέρθηκαν στην Πάρο, από το προχωρημένο ενήλικο τμήμα, που χόρεψε Αγέρανο, βασιλοπούλα, τον συρτό "ψηλό κυπαρισσάκι μου" και μπάλο με τσαμπούνα "δίστιχα".
Το εφηβικό τμήμα μας χόρεψε χορούς από τη Δράμα, συγκεντρώνοντας θερμά χειροκροτήματα (Διαμάντω, μπαϊντούσκα σε κύκλο με γύρισμα σε αντικρυστή, λαζαρίτσα, βαγγελίτσα, χασαπιά "σ' αυτό το σπίτι το ψηλό").
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το αρχάριο κρητικό τμήμα μας, που χόρεψε ρεθυμνιώτικες κοντυλιές, απανωμερίτη, λαζώτη, αναβίωσε το δρώμενο "τίνος είν' η κούπα" και έκλεισε την παράσταση με πεντοζάλη και συρτό Ρεθύμνου.

 

Ήταν μια όμορφη στιγμή του Χορευτικού Ομίλου 'Ειρήνη', στον καταπράσινο χώρο του κτήματος Φιξ, που εγκαινίασε με τον καλύτερο τρόπο τη νέα χορευτική χρονιά, γεμίζοντας αναμνήσεις μικρούς και μεγάλους!

 

Θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής για την πολύτιμη υλική συνεισφορά του, και ιδιαίτερα στην κ. Μαίρη Ιγγλέση, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού.
Δείτε εδώ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ και μεταφερθείτε σε εκείνη τη μαγική βραδιά μέσα από την εμπειρία της Βάσιας Γεωργακοπούλου, που την έζησε από τις πρόβες μέχρι την τελική παρουσίαση.