Κρήτη - Μικρασία ... ένα ταξίμι δρόμος

Κρήτη – Μικρασία … ένα ταξίμι δρόμος

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, μια μικρή ομάδα χορευτών από τον Όμιλό μας, πήρε μέρος στο γύρισμα που έγινε για το ψηφιακό κανάλι Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης με τον τίτλο "Κρήτη - Μικρασία ... ένα ταξίμι δρόμος", στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου".

Εικόνα πρώτη: Είναι μερικοί άνθρωποι που λες δεν θα φύγουν ποτέ, είναι εκεί, φάροι που φωτίζουν το δρόμο για μας τους επόμενους. Η κυρά-Φιλιώ είναι πάντα εδώ ανάμεσά μας, μα κυρίως μέσα  στις ψυχές μας. Το σπίτι της - μουσείο πάντα ανοιχτό για όλους, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιοί. Σκεύη, φορεσιές, εικόνες και ατμόσφαιρα από έναν αιώνα που πέρασε και σημάδεψε βαθιά τις γενιές. Κι εσύ ο τυχερός να σε καλούν να χορέψεις και να μεταφέρεσαι, να μετουσιώνεσαι σε μνήμη.
Εικόνα δεύτερη: Δέκα χρόνια πίσω, ταξίδι - προσκύνημα στον τόπο των παππούδων, στην Αρετσού της Βιθυνίας. Οι ντόπιοι φωνάζουν έναν "παλιό" να ξεναγήσει τους Έλληνες. Κι έρχεται και η πρώτη του πρόταση "Επαέ ήτο το σχολείο"... Κρήτη - Μικρασία κοινοί δρόμοι, κοινοί πόνοι κι η μουσική να μιλάει σ' όλες τις γλώσσες του κόσμου και στις καρδιές μας.
Αφιερωμένο στην μνήμη της Κυριακής Παλτόγλου.

-γράφει η Αλεξάνδρα Χατζηγεωργιάδου-
Η πρεμιέρα του μουσικού οδοιπορικού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, στις 21:15, στο ψηφιακό κανάλι Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Heraklion Arts & Culture.

Έπαιξαν και τραγούδησαν:
Χρίστος Τσιαμούλης - τραγούδι, ούτι
Κάρολος Κουκλάκης - τραγούδι, μπουλγαρί
Ειρήνη Δερέμπεη - τραγούδι, θιαμπόλι
Στέλιος Πετράκης - Κρητική λύρα

Η παραγωγή εντάσσεται στο ψηφιακό φεστιβάλ "Κρήτη μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί" του Δήμου Ηρακλείου.