Γιορτάσαμε τα Κούλουμα στο Κτήμα Φιξ!

Γιορτάσαμε τα Κούλουμα στο Κτήμα Φιξ!

Την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024, μέλη της παρέας του Χορευτικού Ομίλου Ειρήνη συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, όπως κάθε χρόνο. Υποδέχθηκαν τη Σαρακοστή, με ένα γλέντι που στήθηκε στο καταπράσινο πάρκο του Κτήματος Φιξ, όπου πλήθος πολιτών του Δήμου και όχι μόνο συναθροίστηκε για να απολαύσει την ηλιόλουστη ημέρα αργίας! Σε μια μικρή σκηνή στη μέση του πάρκου, τρία χορευτικά πραγματοποίησαν μικρές παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών της αποκριάς, τιμώντας τα ήθη και τα έθιμα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, ενώ την παρουσίαση και τον καλλιτεχνικό συντονισμό ανέλαβε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μαίρη Ιγγλέση! Το μουσικοχορευτικό μέρος άνοιξε ο Σύνδεσμος Κρητών Ηρακλείου Αττικής "Η Μεγαλόνησος Κρήτη", και τη σκυτάλη εν συνεχεία πήρε ο χορευτικός μας όμιλος!

Τα μέλη μας μεταμφιέστηκαν με αποκριάτικες στολές και αξεσουάρ και παρουσίασαν παραδοσιακούς, αποκριάτικους χορούς από όλη την Ελλάδα: καλαματιανό "ανέβηκα στην πιπεριά", τα κουκιά, "νικεντρέ" από την Αμοργό, τον "λιποθυμιάρικο" χορό ή χορό της Νύφης, η γνωστή μας "τράτα", και τέλος μάθαμε "πώς το τρίβουν το πιπέρι"!

(Δείτε εδώ 22 φωτογραφικα στιγμιοτυπα από την Καθαρά Δευτέρα).
Ο χορός στη μικρή σκηνή ολοκληρώθηκε με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηρακλείου Αττικής.

Τα μέλη μας, μετά το χορό, έστησαν πικ-νικ κάτω από τα δέντρα, με κεράσματα σαρακοστιανών που πρόσφερε ο Δήμος σε όλους τους παρευρισκόμενους! Μικροί και μεγάλοι, οικογένειες, φίλοι και συνδημότες απόλαυσαν τους σαρακοστιανούς μεζέδες, το πέταγμα χαρταετού, τον ήλιο, την επαφή με τη φύση, παίρνοντας μια ανάσα αναψυχής για να επιστρέψουν ανανεωμένοι στην καθημερινότητα.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής για την πρόσκληση, ευχόμαστε και του χρόνου να ανταμώσουμε πάλι όλοι μαζί!

Η Σταυρούλα Χαλούλου, μέλος του χορευτικού μας, παρευρέθηκε με την οικογένειά της στο Κτήμα Φιξ και περιγράφει με δυο λόγια όσα συνέβησαν την Καθαρά Δευτέρα:
"Η ομάδα του χορευτικού μας άνοιξε ξανά τον κύκλο της και ενώθηκε με τον κόσμο, σε αποκριάτικους ρυθμούς, για να γιορτάσει τα Κούλουμα στο Φιξ.
Οι αποκριάτικες ενδυμασίες και χοροί, μα πάνω απ' όλα το αληθινό χαμόγελο, η διάθεση και το κέφι των χορευτών, δημιούργησε μια γιορτή ξεχωριστή για όλους όσοι ήρθαν! Η εκδήλωση μετατράπηκε φυσικά σε πικ-νικ, και δημιουργήθηκε ένα όμορφο γλέντι με κεράσματα και χορό όπως ορίζει η παράδοση! Να μας έχει ο Θεός γερούς, "πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε ".

Καλή Σαρακοστή!