Η ιστορία μας

Ο Χορευτικός Όμιλος «Ειρήνη» Ηρακλείου Αττικής (Χ.Ο.Ε.) αποτελεί, σύμφωνα με το καταστατικό του, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με καθαρά ερασιτεχνικό χαρακτήρα και οι μόνοι πόροι του είναι οι συνδρομές των μελών του και οι προσφορές φίλων και άλλων οργανισμών.
Ο Χ.Ο.Ε. ή το χορευτικό «Ειρήνη» (όπως είναι ευρέως γνωστό), ξεκίνησε τα πρώτα του δειλά βήματα το 1980 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, όταν κάποιοι άνθρωποι θέλησαν να φέρουν τα παιδιά τους πιο κοντά στην ελληνική παράδοση. Με τη φιλότιμη προσπάθεια των ιδρυτών του και την ευγενική προσφορά κάποιων ανθρώπων, με γνώσεις πάνω στο αντικείμενο των παραδοσιακών χορών, το χορευτικό «Ειρήνη» μπόρεσε να «ορθοποδήσει» και να παρουσιάσει σιγά-σιγά τα πρώτα δείγματα της δουλειάς των ανθρώπων του σε εκδηλώσεις τοπικής εμβέλειας.

Με το πέρασμα των χρόνων, το χορευτικό πλαισιώνεται από όλο και περισσότερα μέλη. Σήμερα, τριακόσια και πλέον άτομα κάθε ηλικίας συμμετέχουν στα διάφορα τμήματά του. Στον Χ.Ο.Ε., λειτουργούν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, για ενήλικες και παιδιά. Διδάσκονται χοροί, από όλη την ορεινή και νησιώτικη Ελλάδα, αλλά και τις αλησμόνητες πατρίδες, όπως χοροί της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου, κ.ά. Λειτουργεί, επίσης, και τμήμα παραδοσιακής χορωδίας.

Κατά την πολύχρονη πορεία του, το χορευτικό έχει συμμετάσχει σε πολλές διοργανώσεις και φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, με πολλές διακρίσεις, σε πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μονεμβασιά κ.ά.), αλλά και στο εξωτερικό (Καστέλ Ουέλφο-Μπολώνια, Μπορντώ-Γαλλία, Muldorf Γερμανία) ταξιδεύοντας τους χορούς της πατρίδας μας εντός και εκτός των συνόρων της. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

 

Οι δράσεις μας

Ο Χορευτικός Όμιλος «Ειρήνη», εκτός από τις χορευτικές του δραστηριότητες, στο πλαίσιο της καλύτερης επικοινωνίας και γνωριμίας των μελών όλων των ομάδων μεταξύ τους, φροντίζει να οργανώνει διάφορες δράσεις, είτε αυτές είναι γλέντια, εκδρομές, αποκριάτικα πάρτικαλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά κλπ, είτε επιμορφωτικές δράσεις και επισκέψεις σε μουσεία, καθώς και θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Επίσης, με στόχο τον εμπλουτισμό και την διεύρυνση των γνώσεων πάνω στο σημαντικό αντικείμενό μας, που είναι ο χορός, ο Χ.Ο.Ε. οργανώνει σεμινάρια με καταξιωμένους χοροδιδασκάλους ή προσκαλώντας ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί ευρύτερα με την ελληνική παράδοση, για να μας μιλήσουν και να μας μεταφέρουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους.

Ο Χ.Ο.Ε. αποτελεί πλέον πόλο έλξης και πηγή δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους από την περιοχή του Ηρακλείου Αττικής και όχι μόνο, αφού στόχος του χορευτικού είναι η γνωριμία των μελών του με την παράδοση, τα τραγούδια, τα έθιμα, το χορό και τα δρώμενα του τόπου μας.

 

Οι άνθρωποί μας

Στον σύλλογό μας, εκτός από τους δασκάλους, οι οποίοι έχουν την καλλιτεχνική ευθύνη όλων των παρουσιάσεων των χορευτικών ομάδων, και το Διοικητικό Συμβούλιο, που ασκεί την διοίκηση του συλλόγου, υπάρχουν και τρεις άνθρωποι, οι οποίοι ίδρυσαν τον Χορευτικό Όμιλο «Ειρήνη» το 1980 και από τότε βρίσκονται αδιάκοπα στις επάλξεις, προσφέροντας τη βοήθειά τους και την υποστήριξή τους για την ομαλή λειτουργία του συλλόγου.
Πρόκειται για τον κ. Σεραφείμ Τσάκωνα, την κα. Ελένη Τσάκωνα και την κα. Μαρλέν Ξανθοπούλου.
- Ο κ. Τσάκωνας γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής, και είναι ο άνθρωπος που φροντίζει τα πάντα, ώστε να χορεύουμε σε ένα όμορφο και υγιές περιβάλλον.
- Η κα. Τσάκωνα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από τότε που ιδρύθηκε ο σύλλογος έχει ασχοληθεί με όλους τους τομείς της λειτουργίας του, όπως διδασκαλία χορών, ιματιοθήκη, γραμματεία, κλπ.
- Η κα. Ξανθοπούλου γεννήθηκε στην Ελβετία, πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα λόγω γάμου και από το 1985 προσφέρει τη βοήθειά της στον τομέα της γραμματείας και της ιματιοθήκης.

Οι δάσκαλοί μας

ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΟΥ

Σήμερα, στα χορευτικά τμήματα του Χ.Ο.Ε., διδάσκουν :

  • Ο κ. Δημήτρης Μπάκος,  ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του χορευτικού το Σεπτέμβριο του 2015, με νέες ιδέες και διαφορετική άποψη στην προσέγγιση και παρουσίαση του παραδοσιακού χορού.
  • Η κα. Κατερίνα Βογιατζιδάκη, η οποία, από το 2012, έχει αναλάβει το τμήμα κρητικών χορών, ενώ, από το 2006, είχε ήδη δώσει το δικό της στίγμα στις ομάδες αρχαρίων και παιδικών τμημάτων.
  • Ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος, διδάσκει χορό στο παιδικό τμήμα μέσου επιπέδου και στο εφηβικό μας τμήμα..
  • Η κα. Κατσιμπόκη Αλεξάνδρα, η οποία από το 2022 διδάσκει στο ποντιακό μας τμήμα.

Βέβαια, σημαντικοί για την πορεία του Χ.Ο.Ε. υπήρξαν και οι παλιότεροι δάσκαλοί μας :

Η κα. Σίσσυ Πέτρου δίδαξε στο τμήμα μέσου επιπέδου από το 2015 έως το 2023.

Ο κ. Ψυλλάκης Γιώτης, ο οποίος δίδαξε στο τμήμα ποντιακών χορών από το 2015 έως το 2017.

Ο κ. Βασίλης Καρφής, ο οποίος με τις γνώσεις του και την διδακτική του δεινότητα οδήγησε το χορευτικό σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παρέμεινε στο "τιμόνι" του χορευτικού από το καλοκαίρι του 1988 έως το καλοκαίρι του 2015.

Από το 1980 έως το 1988, στο χορευτικό «Ειρήνη» δίδαξαν χορό ο κ. Λευτέρης Μυσίκος, ο κ. Χάρης Ξανθόπουλος, η κα. Χρύσα Παπαγεωργίου, η κα. Ελένη Τσάκωνα και ο κ. Φάνης Παππάς, ο πρώτος μας δάσκαλος.

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Σήμερα, στο Τμήμα Παραδοσιακής Χορωδίας, διδάσκει η κα.Ειρήνη Δερέμπεη, η οποία με τις μουσικές της γνώσεις μας οδηγεί στα μονοπάτια του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2019, ο Χ.Ο.Ε. συνεργάστηκε με τον κ. Βαγγέλη Δημούδη, ο οποίος δίδαξε παραδοσιακό τραγούδι και με τη μελωδική του φωνή μας ταξίδεψε στις μουσικές όλης της Ελλάδας. Η χορωδία μας, υπό τη διεύθυνση του κ. Βαγγέλη Δημούδη, συμμετείχε στις μεγάλες παραστάσεις του Χ.Ο.Ε. καθώς και σε διάφορα μουσικά καλέσματα.

 

Η ιματιοθήκη μας

Η ιματιοθήκη μας αποτελείται από έναν ικανοποιητικό αριθμό παραδοσιακών φορεσιών, που όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη του κατάφεραν να συλλέξουν με μεγάλη προσπάθεια. Έτσι, σήμερα, οι φορεσιές, τις οποίες ο Χ.Ο.Ε. διαθέτει, είναι από τις εξής περιοχές :

Ανδρικές: Θρακιώτικες, Ηπειρώτικες, Νησιώτικες, Παπούδικες, Τσολιαδίστικες,

Γυναικείες: Θρακιώτικες, Ηπειρώτικες, Δεσφίνες Θεσσαλίας, Κύθνου, Φλώρινας (Αγία Παρασκευή), Μικράς Ασίας, Ρόδου,

Παιδικές: Θρακιώτικες, Ηπειρώτικες, Νησιώτικες, Τσολιαδίστικες.

Πιστεύουμε ότι το χορευτικό «Ειρήνη» προσέφερε, προσφέρει, αλλά έχει και να "δώσει" πολλά ακόμη στη προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης αυτού του πλούτου που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και που λέγεται "Ελληνική παράδοση"