Μεταβάσεις

O σπουδαίος ιστορικός Eric Hobsbawm, χαρακτήρισε τον 20ο αιώνα ως «αιώνα των άκρων», καθώς χαράκτηκε στη συλλογική μνήμη των λαών μέσα από παγκόσμιους πολέμους, ριζικές αλλαγές συνόρων, νέες μορφές εξουσίας, κοινωνικές επαναστάσεις και πολιτιστικές τομές.
Αν έπρεπε να διαλέξει κανείς μια λέξη που να χαρακτηρίζει τον ελληνικό 20ο αιώνα, θα ήταν σίγουρα η λέξη «Μεταβάσεις». Μετασχηματισμοί, τομές, περάσματα, νεοτερικότητες, αλλά και δομές, στάσεις, αρχέτυπα και είδωλα. Ίσως, το πιο ισχυρό χρονικό σημείο αναφοράς ανάμεσα σε μακροχρόνιες παραδόσεις και ριζικούς νεωτερισμούς.
Κύριος στόχος της παράστασης ήταν να αναδειχθεί ο τρόπος που οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές μεταβάσεις του 20ου αιώνα διαφαίνονται μέσα στο ελληνικό μουσικοχορευτικό φαινόμενο και το καθορίζουν, με άξονα την ιστορικότητα και πυξίδα την καθημερινότητα σε διάφορες γωνιές του χάρτη. Απ’ την πατρίδα του τόπου, στην πατρίδα του έθνους. Από τον αγροτικό χώρο και τις μικρές κοινότητες αυτάρκειας, στις βιομηχανικές ζώνες και τις γειτονιές των μεγαλουπόλεων. Από το αλώνι και τον αυλόγυρο της εκκλησίας, στα λαϊκά πάλκα και στα κοσμικά κέντρα. Από το αντιφωνικό τραγούδισμα και τους πλανόδιους οργανοπαίχτες, στην δισκογραφία και στους λαϊκούς αστέρες των νυχτερινών μαγαζιών. Από τους σμυρνέικους αμανέδες και τους τουρκόφωνους καρσιλαμάδες, στο ρεμπέτικο και στο λαϊκό τραγούδι. Από τις ανδροκρατούμενες ταβέρνες και τα καφενεία, στα οικογενειακά κοσμικά κέντρα και στις σύγχρονες συνεστιάσεις.
Στο επίκεντρο, οι επικαιροποιημένες ταυτότητες του χορού και της μουσικής διαφόρων ομάδων από τον μεσοπόλεμο και ύστερα, στα αστικά κέντρα αλλά και στις πατρογονικές εστίες, αναδεικνύοντας τις νέες μορφές ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και συμβολικής έκφρασης των ντόπιων κατοίκων, των εσωτερικών μεταναστών και των προσφύγων στις νέες πατρίδες, αλλά και τους μετασχηματισμούς του μουσικοχορευτικού φαινομένου, που προκύπτουν από την δυναμική της δισκογραφίας, από τα νέα μουσικά ρεύματα, από τις κρατικές και διεθνείς πολιτικές του πολιτισμού και από την συνύπαρξη και την ώσμωση διαφορετικών εθνοπολιτισμικών ομάδων στον ίδιο χώρο.

  • Χρονολογία:Απρίλιος - Μάιος 2022
  • Χώρος: Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Συναφείς Εκδηλώσεις

  • 40ος Μαραθώνιος της Αθήνας
  • 6ο Σεργιάνι στην παράδοση Π.Σ.Κερατσινίου “ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ”
  • “Φιντάνι, φιντανάκι”
  • 24ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στο Λουτράκι Κορινθίας