Κρήτη - Μικρασία ... ένα ταξίμι δρόμος

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, μια μικρή ομάδα χορευτών από τον Όμιλό μας, πήρε μέρος στο γύρισμα που έγινε για το ψηφιακό κανάλι Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης με τον τίτλο "Κρήτη - Μικρασία ... ένα ταξίμι δρόμος", στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου".
Εικόνα πρώτη: Είναι μερικοί άνθρωποι που λες δεν θα φύγουν ποτέ, είναι εκεί, φάροι που φωτίζουν το δρόμο για μας τους επόμενους. Η κυρά-Φιλιώ είναι πάντα εδώ ανάμεσά μας, μα κυρίως μέσα στις ψυχές μας. Το σπίτι της - μουσείο πάντα ανοιχτό για όλους, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιοί. Σκεύη, φορεσιές, εικόνες και ατμόσφαιρα από έναν αιώνα που πέρασε και σημάδεψε βαθιά τις γενιές. Κι εσύ ο τυχερός να σε καλούν να χορέψεις και να μεταφέρεσαι, να μετουσιώνεσαι σε μνήμη.
Εικόνα δεύτερη: Δέκα χρόνια πίσω, ταξίδι - προσκύνημα στον τόπο των παππούδων, στην Αρετσού της Βιθυνίας. Οι ντόπιοι φωνάζουν έναν "παλιό" να ξεναγήσει τους Έλληνες. Κι έρχεται και η πρώτη του πρόταση "Επαέ ήτο το σχολείο"... Κρήτη - Μικρασία κοινοί δρόμοι, κοινοί πόνοι κι η μουσική να μιλάει σ' όλες τις γλώσσες του κόσμου και στις καρδιές μας.

Αφιερωμένο στην μνήμη της Κυριακής Παλτόγλου.

-γράφει η Αλεξάνδρα Χατζηγεωργιάδου-

Η πρεμιέρα του μουσικού οδοιπορικού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, στις 21:15, στο ψηφιακό κανάλι Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Heraklion Arts & Culture.

Έπαιξαν και τραγούδησαν:
Χρίστος Τσιαμούλης - τραγούδι, ούτι
Κάρολος Κουκλάκης - τραγούδι, μπουλγαρί
Ειρήνη Δερέμπεη - τραγούδι, θιαμπόλι
Στέλιος Πετράκης - Κρητική λύρα

Η παραγωγή εντάσσεται στο ψηφιακό φεστιβάλ "Κρήτη μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί" του Δήμου Ηρακλείου.

  • Χρονολογία:Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2020
  • Χώρος: Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου".

Συναφείς Εκδηλώσεις

  • Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 2020
  • 2η εξόρμηση στην Πάρνηθα.
  • Απόκριες στη Νάουσα
  • Τρίτη Κρητική Βεγγέρα

Αναστολή λειτουργίας (Νοέμβριος 2020): Αγαπητά μας μέλη, για ακόμα μια φορά θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα μέτρα που παίρνει το Υπουργείο Υγείας στην προσπάθεια προστασίας μας από τον Covid-19. Αναστέλλουμε, λοιπόν, τη λειτουργία του συλλόγου μας από Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για ένα μήνα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα οδηγίες. Τα μαθήματα της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου θα γίνουν κανονικά. Αν και το 2020 είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος, όλοι μαζί καταφέραμε να κρατήσουμε την αγάπη μας, για χορό και τραγούδι, ζωντανή και σας ευχαριστούμε ολόθερμα για την στήριξή σας. Περιμένουμε και εμείς όπως και όλος ο πλανήτης τη λήξη αυτής της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό! Εν καιρώ, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για την επαναλειτουργία μας στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο site. Μείνετε συντονισμένοι! Καλή δύναμη σε όλους!